Sepet Kovan

Sepet Kovan resmi

Sepet Kovan resmi

Arıcılık çok uzun yıllardır insanoğlunun  merakı olmuş ve arıların yaşam tarzlarına en uygun kovan çeşitleri üzerinde çeşitli çalışmalarda bulunmuştur.  Şifa kaynağı olarak kullanılan ve adına bal denilen bu mucizevi ürünü elde etmek için  farklı metotlara başvurmuştur.  Sepet kovan yüzyıllar  öncesi kullanılmaya başlanmış, çeşitli ölçü ve ebatlarda arıcılar tarafından arı beslemek için kullanılmıştır.  Fenni kovanların geliştirilmesi ile  birlikte yavaş yavaş sepet kovanlar kullanım dışı kalmaya başlamıştır. Ancak, günümüzde az da olsa hala sepet kovanlarda arı besleyen ve bu kovanlardan bal hasat eden arıcılar vardır.

Karakovan olarak adlandırılan kovandan özünde farklılığı aslında  yok denecek kadar azdır. Temel amaç aslında aynıdır, içerisinde arı beslemek ve beslenen arılardan hasat zamanı bolca ürün elde etmek.  Bölgesel farklılıklardan dolayı insanoğlu arılara barınacak bir yer yapmak için kendilerine en uygun meteryalleri seçmiştir. Mesela ağacı bol olan bölgelerde kütük kovan yapmak daha mantıklı, sazlığı ve soğüt ağacının bol olduğu bölgede ise sepet kovan yapmak daha kolaydır.  Bu etkenleri göz önünde bulundurarak arıcılık gelişmiş ve gelişmeye de devam etmektedir.

Fenni kovanlar  yukarıda belirttiğim  kovanlardan çok farklı bir sistemi de beraberinde getirmiştir. Fenni kovanda arılara istediğiniz biçimde müdahale edebilir sepet kovan veya karakovana bir müdahalede bulunamazsınız.

Sepet kovanlarda arı yüzyıllarca yaşadı ve bu yaşam alanında ki sağlıklı ortam sayesinde hastalık ve zararlılar gibi olumsuzlukları yaşamamışlardır.  Son yıllardaki adına fenni kovan denilen  yaşam alanlarında ise sürekli olarak hastalık ve parazitlerle savaşmak zorunda kalmışlardır.  Elbette ki modern kovanlarda üretim daha yüksek, bakımı daha kolay olmaktadır.

Çok farklı ölçülerde ve de çok farklı ağaç türlerinden imal edilen sepet kovanlar vardır. Bu farklılıklarda yine bölgesel olarak yapılmaktadır. Örnek verecek olursak Ordu ilimizde bu sepetler fındık dalından yapılmaktadır, Van ilimizde ise söğüt ağacının dallarından yapılmaktadır. Kargı ve benzeri bitki türlerinden de imal edilen sepetler bir çok arıcı tarafından kullanılmaktadır.  Sepetler örüldükten sonra çamur ile sıvanarak  kullanıma hazır hale gelmektedir.  Sıvama şekli de bölgeden bölgeye değişse de temelinde bir miktar toprağın içerisine mutlaka bir kaç avuç taze tezek eklenerek, su ile  sıvama  karışım sağlanıp bu sepetler içli dışlı sıvanmaktadır. Hiç sıvamadan da içerisinde arı besleyenler mevcuttur. Ayrıca beyaz toprağın içerisinde az bir miktar saman karıştırılarak da  sıvama yapılmaktadır.

Sepet kovan balı neden tercih edilir sorusuna gelince, aslında bu konu da  günümüzde tartışma konusu olmaktadır. Önemli olan arıcının iyi niyetli olması, kaliteli ürün elde etmek için yaptığı fedakarlıktır. Sepet kovanlara arıcı tarafından fazla müdahale edilmez ancak, kötü niyetli olan bir üretici gayet rahat bu kovanlarda da şekeri bal bal üretebilir.

Resimde gördüğünüz sepeti bizzat kendim yaptım ve yine inşallah seneye bu kovanlarda arı besleyip ve yine inşallah doğal balın kralını da üreteceğim.  Söğüt dalı çok aramama rağmen pek bulamadım ve böyle olunca bende demircik denilen bir çalı türünden yaptım. Yapımı zor da değil kolayda, zaman istiyor, emek istiyor, sevgi istiyor. Bu sepet kovanın ölçülerine gelince, boyu tam bir metre,  çapı ise 25 cm civarındadır.  Bu ölçüler daha ziyade Güney Doğu Anadolu bölgesinde kullanılan bir ölçüdür ve bu kovanın içerisinden hasat edilecek bal direk olarak teneke bal kutusu ölçüsündedir. Eğer kışın vakit bulabilirsem ve Allah’da nasip eder ise seneye sezona inşallah satabileceğimi de sanıyorum.   Kimler satın alır bilmiyorum ancak, arıcılığa meraklı olan kişilerin en azından arılığımda bir kaç tane olsun diyerek satın alabileceğini düşünüyorum. Fiyatının uygunluğu da  meraklısını sanırım cezbedebilir. Villasının bahçesine süs olsun diye, olursa da iyi bir bal yerim diye düşünenlere de bence uygun olacaktır. Zaten sepet kovanda arı beslemek hiç de zor değildir, sepetin içine bir arı oğulu al, bahçede uygun bir köşeye koy, ekmek istemez su istemez, hasat zamanı da bul bir arıcı al balını ye.

20.02.2021 tarihi itibari ile mayıs gübresi ile sıvanmış sepet kovan fiyatımız çifti 275 tl olarak güncellenmiştir, Türkiye’nin her yerine ücretsiz kargo imkanı ile gönderim yapmaktayız.

5 Yorum Var “Sepet Kovan

  • Fenni arı kovanı imalatı yapıyorum, bunun yanında farklı arı kovanları da isteğe göre yapmaktayım. Sepet kovan kışın boş zamanlarımda uğraştığım hobi amaçlı bir iş, arıcı arkadaşlardan kışın istek olursa siparişe göre yapmaktayım. Sepet kovan fiyatı ise aslında sitede var, bu yazıda her niyeyse yazmamışım, 70 liradan ufak ufak siparişler almaya başladım, fazlasını yapabilirsem elbette ki satarım, yorumunuz için teşekkür ederim.

  • İsmail Hocam merhaba.Yazınız her ne kadar 2016 yılına ait olsada
    Üretim yapıp yapmadığınızı öğrenmek istiyorum.
    Birde üretim yapıyorsanız Fiyatını yazarsanız memnun olurum.
    Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.