Daha önceki yazılarımda da sıkça belirttiğim gibi, arı kovanı her bir parçası ile ayrıca değer kazanır ve her bölümü çok önemlidir. Yani, ya işte uçuş tahtası, neyden olsa olur diyemezsiniz. Özellikle gezginci arıcılıkta uçuş tahtalarının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Son yıllarda plastikten yapılma çeşitli renklerde uçuş kapakları piyasada bulunmaktadır. Bu tip kovanlar ne kadar sağlıklıdır, hijyen açısından ne kadar sakıncalıdır araştırmadım, o konuda fikir de beyan etmek istemiyorum. Ben ahşap uçuş tahtasını tercih edenlerdenim, doğal geliyor bana ve yıllardır bu konuda da pek taviz vermedim.
Kovan uçuş tahtası nasıl olmalı, ben yıllardır arı kovanı imalatı yapan birisi olarak özellikle uçuş tahtalarını itina ile seçmekteyim, öyle artık parçalardan, kapak tahtalarından asla yapmadım yapmamda. Çünkü, uçuş tahtasının ağacının damarları çok düzgün olmalı, çırasız olmalı, ağacın özünden değil (tomruğun orta merkezi) kenar kısmına yakın yerden olmalı. Taşıma esnasında bu kapağı kapattığınızda bire bir kovanla örtüşmeli, hiç bir açık kalmamalıdır. Birazcık eğilme olsa oradan arılar dışarı çıkacaktır. Bir de ben kovanın bu parçasını mutlak suretle siyah çivi ya da ayakkabıcı çivisi denilen kalın çiviyle çakarım. Vida kullanmam, kapak açıldığında vida başları eğime sebep olmakta ve yağan bir yağmurda sular direk kovan içerisine gitmektedir.
Arı kovanı uçuş tahtası ölçülerine gelince; 2 santim et kalınlığı, 8 cm eni ve boyu da 27 cm olarak imal edilmektedir. Özel ölçülere göre de imalat yapılmaktadır. 2016 sezonu için menteşesi çakılmış uçuş tahtası sadece 4 liradır.
Arı kovanı parçalarının tek tek tanıtımını ve satışını yaptığım www.arıcılık sitesi.com sitesi olarak uçuş tahtası arayanlara yönelik yazmış olduğum bu yazı umarım siz değerli arıcı dostların ihtiyacını karşılar ve kovan bakımı sırasında gereken eksiklerinizi tamamlamanıza yardımcı olurum.