Arıcılık işiyle iştigal edenler bu konuya pek ehemmiyet vermezler çünkü, her arıcı kendi çapında bu işin piridir, en iyisini en doğrusunu kendisi bilir. Oysa ki, langstroth kovan yıllarca araştırılıp, geliştirilip arıcıların kullanabileceği standartlara getirilmiştir. Bu arı kovanı her detay düşünülerek yapılmıştır ancak, işin maddiyatı bir yana hiç ağaçtan anlamayan ve biraz ucuza yaptırabilmek için alakasız ustalara kovan yaptıran arıcılar yüzünden bu standartlardan çok farklı kovanlar da ülkemiz genelinde mevcuttur. Biz bir arı kovanın da olması gereken bir parçadan bahsedeceğiz ve bunun adı da kovan örtü tahtası ya da kovan örtü tahtaları da diyebiliriz.
Yukarıda da bahsettiğim gibi kovan örtü tahtası bir kovanda olması gereken parçalardan birisidir. Ülkemiz arıcıları genel olarak bu işi şeker çuvalı ile yapmaktadır, nedeni ise maddiyat olsa gerek. Ama ki, hiç de azımsanmayacak sayıda illa ki örtü tahtası kullanan arıcı da ülkemiz coğrafyasında mevcuttur. Amerika, Avrupa ne yapıyor derseniz, gidip de görme şansım olmadı ama internet ortamından takip ettiğim kadarı ile onlar pek çuval falan kullanmıyor, hemen hemen hepsi örtü tahtası tercih ediyor. İklim farkı dolayısı ile de farklılıklar görülebiliyor, Akdeniz bölgesi ile İç Anadolu bölgesinde ısı farkı
oldukça fazladır.
Kovan örtü tahtası, yazın sıcaktan, kışın soğuktan arı kolonisini korur, bu tahta tek parça olur, iki ya da dört parçadan da oluşabilir. Her arıcının kendince doğrusu vardır ve o şekilde çalışmayı sever. Ben yıllardır tek parça olarak kullanmaktayım ama, iki parçalı örtü tahtası kullanan arkadaşlar da var.
Kovan örtü tahtası fiyatları elbette ki bir şeker çuvalı ile kıyaslanmaz ama, işini ciddi yapmak isteyenler için çuvala göre biraz pahalı olur.
Arı kovanı örtü tahtası ölçüleri, standart bir ölçü bulmak zor ama ben 42×50 olarak kesiyorum, benim yaptığım kovanlara tam oluyor. 10 mm Kontraplak bu iş için ideal oluyor, sağlamlık ve gramaj olarak en uygun bir üründür.
Kovan örtü tahtası fiyatı: 6 liradır. Yukarıda belirttiğim ölçülere yakın ölçüler de de kesim yapılabilir.
Bu konu oldukça göreceli bir konudur, bir şeker çuvalı da bu işi görür diyenlere de saygı duyarım ama, özellikle amatör arıcılar en azından deneme amaçlı bir kaç kovan da test yapmalı ve faydalı görürse bütün kolonilerinde örtü tahtası kullanmalıdır.
Arı bölme tahtası aynı bu konuya benzer anlayışlar sergilemektedir yani, tartışmalı bir konudur. Arıma 1 lira harcamam diyenler zaten bu yazıyı kaile bile almazlar, onlar büyük arıcıdır, her şeyi kendileri bilir.
Ben yaklaşık 2 ay önce başladım arı işine.
8 kovanım var, hepsinde çuval.
Çuval bana çok ilkel geliyordu.
Araştırıyordum, neyse ki bu yazıyı okudum.
En kısa zamanda örtü tahtası ve bölme tahtası alacağım.
Teşekkür ederim.
Kovan tahtası kullanımı kışın ben yapıyorum yani sonbahar girişinde yazın ise komple kaldırıp profilisin tuzağı koyuyorum ama tahta işi bence iyidir saygılar
Mən istifadə edirəm. Arı yeşiyini Kontraplak materialından hazırlasam hansı yaxşı və pis xüsusiyyətlər ola bilər. Bəlkə kimsə təcrübə edib?