Arı kovanı imalatı öyle basit bir imalat değildir, bir çok parçası bulunmakla birlikte her bir parçasının da milimetrik ölçüleri mevcuttur. Petek çitası da bu detaylı parçalardan birisi olmakla beraber, ölçü bakımından en önemli aparatlardan sayılabilir. Türkiye’de arı kovanı ölçüleri (dünya genelinde de bence durum pek farklı değil) birbirinden farklılıklar göstermekteyse de, yakın ölçüler olduğu için petek çitaları genel anlamda uyumluluk göstermektedir. Ancak, durum böyleyken bile yinede bir kovanın çitası diğerine olmuyor, milimetrik hesaplar söz konusu olduğu için titiz bir çalışma gerektiriyor. Yani işe biraz da sıfırdan başlamak gerekiyor, arılık düzeninin bu konuda bir standartı olursa çalışma esnasında daha yüksek verim elde edilebiliyor. Düşünün yüz adet arı koloniniz var ve bu kovanlardaki bütün çitalar bir birine uyum sağlıyor, bu bir hayal değil ve bence bu standartı mutlaka yakalamak gerekiyor.
Peki bu standart nasıl yakalanır, böyle hassas ölçüleri nasıl birbirine uydurabilirim derseniz; bence biraz fedakarlık yaparak bu başarılabilir. Malumunuz arı kovanı fiyatları arıcıya göre çok yüksek kovancıya göre çok düşük ve bunun bir orta yolu bulunmalı. Sil baştan kovanları yenileme imkanı zor görünse de bence zamana yayarak iyileştimeler yapılabilir ve belirli bir hedef yakalanabilir. Yani, beş yıllık bir hedef konulur ve %20 lik dilimler halinde iyileştirmeler yapılabilir. Bu arada illaki arı kovanı almanız ya da satmanız da gerekmiyor, önemli olan doğru ölçüyü bilmek ve bu ölçüyü bütün kovanlarda uygulamaktadır. Arıcılık mesleği birazda el becerisi ister ve işte tam burada da bu gerekiyor. Bir çekiç, bir bıçkı ve bir kaç çivi yardımı ile elinizde bulunan ham petek çitaları üstünde gerekli düzenlemeleri yapabilir, olmayanları ise yavaş yavaş yenileyebilirsiniz.
Ölçüleri çok farlı arı kovanı elbette ki bir çok arılık da bulunmakta ve konunun elbette ki dışında değerlendirilmelidir. Ben Mersin ve civarına yıllardır arı kovanı satışı yapmaktayım ve arılıklar da gözlemlediğim biraz çalışma ile belirli bir standardı yakalamak hiç de zor görünmüyor.
Langstroth kovan ölçüsü aslında en çok kullanılan kovan tipidir ancak, ölçüler pek de birbirini tutmamaktadır. Size en basit bir anlatımla bu kovanın iç ölçüsünü burada belirtmek isterim, petek yanak çitasının genişliği aslında 3.7 milimetredir ve on tane çitayı kovan içerisine yerleştirdiğinizde son çita yerine tatlı bir sıklık ile girmelidir ve işte bu gerçek ölçüdür. Ancak, biraz arıcı dostlar, biraz da kovan üreticileri maalesef bu ölçüyü değişmiştir. Ben şahsen bu konuda epeyce savaş verdim ama sonuç da piyasa koşullarına uydum ve yan yanak çita ölçüsünü 3.6 olarak üretmekteyim. Konu 1 milim ancak dedim ya kovan işinde her şey çok önemli. Gerçi bırakın 3.6 yanak çita ölçüsünü bakıyorum 3.5 hatta daha düşük ölçülerde bile üretenler mevcut.
Ham petek çita ölçüleri konusuna gelince, ben kendi üretimim olan ölçüleri sizlere vereceğim.
- Petek üst çitası: 47.2x2x2.5
- Petek yanak ölçüsü: 3.6x1x23 (24)
- Petek alt çitası: 2x1x41.7
21/01/2024 güncellenmiş fiyatlar.
Kızıl çam keresteden üretilmektedir, kesinlikle dokusu yumuşak ağaç türlerinden imalatımız yoktur. Satış fiyatımız de monte 17 lira (kargo dahil) , çakılmış halde 17 lira kargo hariç.
Kanallı bal çitası başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederim.
sayın Angelides, öncelikle bu ürün nereye gönderilecek, bal çitasına tel çekilip bal mumu yapıştırılacak mı? istediğiniz, hazır mumu takılmış bal çitasımı. Ürün detaylarını yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
40 adat (24×47) telli ham petege ihtiyacimiz var.
Nasil tedarik edecegimizi bildirirseniz cok memnun oluruz.
Tesekkurler,selamlar
Toto Angelidis