Arıcılık işiyle iştigal edenlerin olmazsa olmaz ekipmanlarından birisidir. Paslanmaz krom ya da galvanizli sacdan, silindirik bir yapıya sahiptir. Arıcılık malzemeleri satan her dükkan da ve yine İnternet ortamında satış yapan sitelerden temin edilmektedir. Fiyatı 20 lira ve 35 lira arasıdır ve bu fark büyüklüğüne göre değişmektedir. Arı kovanı sayısı yüksek olan arıcı, büyük körükleri tercih etmektedir.
Arıcı körüğü ne işe yarar? Arı kolonilerinin bakımı ve kontrolü sırasında arıyı sakinleştirmek için kullanılır. Dumanı hisseden arı kendisini ve neslinin devamını korumak adına petek gözlerine kafalarını sokar ve bal yer. Balı yiyen arı sakinleşir ve sokma eğilimi göstermez ama, bu demek değildir ki, hiç sokmayacak.
Arıcı körüğü nasıl kullanılır? öncelikle körük yakılır, ağaç kökleri, kozalak, dal parçaları, karton, kaba talaş gibi yanıcı maddeler kullanılır. Körük alttan yanmalıdır, üstüne ilavelerle ateş ve duman artırılmalıdır. Kesinlikle sigara izmariti, petrol türevi atıklar kullanılmamalıdır, nedeni ise, bal ve diğer arı ürünlerinde olumsuz kalıtımlar bırakmaktadırlar. Körük yakıldı, maske giyildi sıra koloni kontrolüne geldi. Öncelikli olarak arı kovanı giriş deliğinden yavaş ve sakince duman verilmeli, daha sonra kovan kapağı açılmalıdır. Yavaş hareketlerle kovan arkasından çalışılmalı ve arının sakinliğine göre gerekiyorsa tekrar duman verilmelidir. Özellikle amatör arıcıların yaptığı en büyük hata şudur; körüğe olanca güçleri ile baskı yapıp aşırı bir rüzgar vermeleridir. Sakin ve azar azar duman verilmelidir. Körük çok rüzgarlı duman verirken mutlaka kıvılcımları etrafa uçuracak ve sakin olan arıyı hırçınlaştıracaktır. Bence bu konuya ehemmiyet vermek şarttır. Yine dikkat edilmesi gereken bir konu da yangın tehlikesidir. Gerçi arıcılarımız bu konuda çok dikkatlidirler ama, ormanlık alanda ki bir arılık ve ateş tehlikeye davet çıkarabilir. Lütfen işimiz bittiğinde körüklerimizin söndüğünden emin olalım, uygun bir yerde muhafaza edelim.