Arıcılık faaliyeti yapan ancak arı kovanlarına fazla önem göstermeyen, iş işten geçtikten sonra keşke buna dikkat etseydim diyen arıcı dostlara naçizhane bir kaç tavsiyem olacak.
Ben kendi yaptığım ürünlerden ve özelliklerinden bahsetmek istiyorum ve bir çok yazımda da bunu çok sık belirtiyorum. Başkalarının ürünlerini karalamak aciz insanların işidir diye düşünüyorum. Arı kovanları üretiminde kullanılacak ağaçların özelliklerini detaylı olarak ileriki paylaşımlarımda sizlerle paylaşacağım ancak, konuya girmeden önce özellikle kovan tabanı olacak ağaçların güzelce kurutulmuş olması lazım.
Eski tip arı kovanlarınızı bence havalandırması olan kovanlarla değiştirin ya da elinizden geliyorsa siz kendiniz yapın. Birinci seçenek biraz külfetli olur diye düşünürseniz ikinci seçeneği deneyebilirsiniz. Zaten genelde kovan ölçüleri ufak tefek şaşırmalarla aynıya yakındır. Elinize metreyi alın, kovanı ters çevirip ölçün ve taban ölçünüzü öğrenin. Dilerseniz kendi kovancınıza, yok o yapmıyor derseniz başka kovancıya sabit kovan tabanınızı yaptırabilir ve de biraz uğraş ile siz kendiniz kovan tabanlarınızı değişebilirsiniz. Mersin civarında iseniz bende hazır kovan tabanı hemen hemen yılın her ayı olur. Lakin bu ölçü bizim bu bölgeye haiz kovanların ölçüsüdür, farklı ise yeniden yapmak gerekebilir. Yaptığım arı kovanlarının taban ölçüsü 39,4×49, ayak ölçüsü ise uzunluk 470 mm, yükseklik 4,2 mm, 36 mm, taban kalınlığı 2 cm, havalandırma deliğinin çapı ise 5.5 mm olarak yapılmaktadır. İki adet havalandırma deliği bulunmaktadır. Kovanın en altında ise kışın soğuklarda bu havalandırma deliklerini kapamaya yarayan bir de açılır kapanır kapak bulunmaktadır. Bir çok firma kendine has yöntemler kullanır mesela, ben taban tahtasını 4 parçadan yaparım, üç parçadan yapmaya da karşı birisiyim. Nedeni ise, ağaç fazla geniş kullanılırsa zamanla çatlama yapıyor, ne kadar kuru olursa olsun deforme olasılığı yine bence fazla oluyor.
Üçüncü olarak ise en ucuz yöntemi deneyebilirsiniz, biraz el becerisi, biraz gayretle neden olmasın. Havalandırma deliğini siz eski kovanınıza açacaksınız, nasıl mı? Kuvvetli bir el matkabı, elektrikli olsun, şarzlı matkaplarla bu işi yapamazsınız, bir iki tane olsa belki. 5,5 cm çapında mümkünse elmas panç, sineklik teli, teneke makası ve el zımbası yeterli olacaktır. Çevirin kovanınızı, açın iki adet delik. Sonra kovanın içinden sineklik tellerini çakın, altına kapak yapmak zorunda değilsiniz, kışın bir bez yada kavçuk yardımıyla gerek olursa kapayabilirsiniz.
Arılarınızdan yüksek verim istiyorsanız, sağlıklı olmasını sağlamak elinizde, eğer ki arıcılık aşkı ile bu işe gönül vermiş iseniz yapmamanız için bir neden yok. Arıcılar zaten maharetli insanlardır, el becerileri yüksektir, maddi durumunuz neyi el veriyorsa bence mutlaka kovanlarınıza havalandırma deliği açın.
Arı kovanı tabanı satış fiyatı; 2016 sezonu için 20 liradır. Özel ölçüler bu fiyatın dışındadır ve pazarlık söz konusudur.