Ruşet kovan, arıcılık işini meslek edinmiş arkadaşlar ruşet kovanın faydalarını çok iyi bilir ancak, özellikle yeni başlayan hobi amaçlı arıcılık yapan kişiler henüz bu kovanı pek tanımıyor. Bu yazımda sizlere bu konu hakkında bilgiler sunmaya çalışıp, merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağım. Özellikle bu ruşet kelimesinin anlamını epeyce araştırdım, bu işe yıllarını vermiş arıcı ağbilere de sordum fakat öyle sabit, anlaşılabilir bir cevap da bulamadım. Sözlük anlamı ‘yarım kovan’ olarak geçiyor, petek çitası sayısı itibarı ile de doğru kabul edilebilir.
Ruşet kovan nedir? standart arı kovanı ölçüleri ile bire bir uyumlu, sadece çita sayısı 4, 5 ve son zamanlarda 6 çita olarak yapılan küçük bir arı kovanıdır. Kullanım amacına göre çift katlı ruşetlerde imal edilmektedir. Ucuza mal etmek adına çita ölçüsü aynı kalmak kaydıyla, ince tahtalardan, OSB ya da MDF gibi malzemelerden de yapanlar, kullananlar da vardır. Oysa ki bu çok yanlış bir uygulamadır, arıcıların bu konuda daha titiz davranması gerekmektedir. Strafor gibi petrol ürünlerinden de piyasada oldukça fazla bulunmaktadır. Gerçek ruşet kovan sedir, kızıl çam, kestane türevi ağaçlardan yapılmalı, kasnak tahta kalınlığı en az 2,5, kovan tabanı en az 2 santim olmalı ve mutlaka havalandırma deliği olmalıdır. 6 çitalı bir kovanda iki çıkış deliği olabilir ve 3 çitalı 2 arı kolonisi barındırabilir. Üst kapak da iki taraflı havalandırma ve sac ile tavan tahtaları arasında izalasyon sağlanmalıdır. İnternet ortamında sıkça rastlanan 2 adet petek çitası olan kovana benzer uydurma imalatlara rağbet edilmemelidir, faydasından çok zararının olduğunu yaşayarak anlamayı tercih eder iseniz, o da sizin kararınızdır.
Ruşet kovan ne işe yarar? çok amaçlı bir arı kovanı diyebiliriz. Suni arı bölmeler ya da doğal oğul bu kovanlara konulabilir, küçük hacimde olduğu için arılar sıcak ve soğuktan fazla etkilenmezler. Özellikle küçük arı kolonilerini kışlatmak için kullanılır. Üç çitalı bir arı kıştan çıkıp erken ilkbahara girdiğinde kısa zamanda 6 çitaya çıkabilir. Ana arı üretimi içinde kullanılır ve hatta ana arı bu kovanda kışlayıp, baharda kullanılabilir. Ana arı kovanı farklı ölçülerde olsa da ruşet de aynı amaca hizmet eder. Arı sütü üretimi yapanlarda özellikle çift katlısını tercih eder. Bu kovanda arı bal yapar mı? elbette yapar, bir kaç sezon önce kovan sıkıntısından dolayı çift katlı ruşetlerden hatırı sayılır bal sağmıştım.
Ruşet kovan ölçüleri, bitmiş ölçüleri dıştan dışa 28 santim genişlik, boy 50,5, yükseklik 28 santimdir. Yan tahta kalınlığı 2.5 santim, taban 2 santimdir. Uçuş tahtası isteğe göre plastik ya da ahşaptan yapılmaktadır. Bu ölçüler 6 çitalı ruşet kovan ölçüsüdür. Standart ölçülerdeki bütün çitalara uyumlu olup, isteğe göre özel ölçü siparişle yapılmaktadır. Bütün kovan çeşitlerimizde olduğu gibi bu ürünümüzde de paslanmaz çelik vida kullanılmaktadır. 2017 arı kovanı fiyatları sezon için geçerlidir, sezon sonu fiyat artışları ayrıca sitemizde yayınlanacaktır.