Doğal seleksiyon içerisinde arıların belirli bir zaman, 35-45 gün arası yaşadığı herkesçe malumdur. Son yıllardaki arı ölümleri hastalık veya buna benzer etkenler dışında kimyasal tarım ilaçları nedeniyle sürekli artmaktadır. Bu soruna bir çare bulmak için eminim yetkili konumdakiler uğraş vermektedirler ancak, bir türlü önlem alınamaması da acı bir gerçektir.
Geçen erken baharda benim arılarda da büyük kayıplar yaşandı, arı kovanlarının önü ölü arılarla doluyordu. Arılık olarak belirlediğim yer eve yakın ve sık sık gidip bahar bakımlarını yapıyordum. Gün aşırı gittiğimde bakıyordum arılar gelişim gösteriyor ve bu duruma her arıcı gibi bende seviniyordum. Fakat ikinci gidişimde bir de bakıyordum ki arı kovanı önünde avuç dolusu arı ölüsü, büsbütün moralim bozuluyor ve açıkçası epeyce de söyleniyordum. Okaliptüs ormanı içinde ki arılarımın uçuş mesafesinde şeftali erik gibi meyve ağaçları da mevcuttu ve sanıyorum ki, bu ölümlerin nedeni de bence bu nektarin bahçelerine atılan zirai ilaçlardı. Hiç beklemedim bir kaç gün sonra kaldırdım yaylaya götürdüm, her ne kadar etraf çiçeklerle bezenmiş olsa da maalesef 2016 arıcılık sezonu pek de verimli geçmedi.
Bu sorun aslında sadece arıcının sorunu değil bence her bir bireyin sorunudur, malumdur ki arı olmasa tarım da olmaz, yaşamda olmaz. Elbette ki bahçeci arkadaşlarda ekmek parası peşinde belki bilmiyor, belki de ucuz diye bu ilaçları kullanıyor. Fakat, zarar azımsanmayacak kadar büyük, ilçe tarım müdürlüklerinin tek başına yapacağı mücadele ile de bu işin çözüleceğini sanmıyorum. Devlet bu soruna acil müdahale etmeli, gerekli uyarıyı yapmalı ve gerekirse cezai işlemler de uygulamalıdır.
Şahsen ben bu sezon yani 2017 sezonunda arılarımı bahçelere indirmeyeceğim, kalsın yaylada ya da çok uygun bir mekan bulursam, zırai ilaçlamanın uygun yapıldığı bir yer belki indirebilirim. Hem bahçecinin ağaçlarının tozlaşma oranını yükselt, hemde arıların ölsün var mı böyle bir dünya. Arıcı dostlarında şunu bilmesini isterim ki, Avrupa’da ve Amerika’da arıcıların gelirinin %60 bahçecilerin ödedikleri kovan kirasıdır. Bizde burada üste para veriyoruz ve maalesef bilinçsiz ilaçlamadan da arılarımız ölüyor. Bu soruna bir çare bulunmaz ise, bence arıcıların birlik olup zararlı ilaçlama yapan bölgelerden uzaklaşması lazım. Çok değil, bence 3 sezon arılarınızı yaylalarda bıraksanız ya da uygun yerlerde, yine bence işte o zaman bu işe kesin çözüm bulunabilir.