Bizzat yaşadıklarım ve arıcı dostlardan edindiğim bilgiler ışığında sizlere arıcılık hakkında biraz bilgi vermek istedim. Öncelikle bu işi ya da hobiyi yapabilmek için öncelikle olması gereken ve hatta olmazsa olmaz diyebileceğim birinci özellik doğayı sevmekten geçiyor. Tabiatla bir arada, dağlarda bayırlarda yaşamayı seven kişiler bu işi yapabilir. Sonrasında Benim ismini arı aşkı olarak tabir ettiğim bu mucizevi canlıları çok sevmek gerekiyor. Eğer ki bu iki özelliği taşıyorsanız gerisi bence sadece teferruattan ibarettir. Tabi ki arı öpmesine karşı herhangi bir alerjinizinde bulunmaması lazım ki, arıya karşı alerjisi olup da bu sevdadan vazgeçemeyenleri de hatırlatmak isterim.
Şimdi arıcılık için gerekli ekipmanları sıralayalım:
- Arıların içerisinde yaşayabileceği arı kovanı yada arı sandığı da denilen bir yaşam alanı gerekli. 2016 yılı için bir adet katlı arı kovanının fiyatı 130 lira (çok değişken fiyatları mevcuttur).
- Kuvvetli bir arı ogulu ya da bir adet arı kolonisi.
- Arıların sizi öpmesine engel olacak bir adet arıcı maskesi, Mersin civarında ki satış fiyatı ortalama 20 lira civarı. Buna bir adet tulum ve bir adette eldiven eklerseniz takribi olarak tamamını 60 lira civarında temin edebilirsiniz.
- Bir adet el demiri, 5 lira civarında, kovanı açtığınızda size çok yardımcı olacak bir alettir.
- Arıcı körüğü, arılara duman verip sakinleştirebileceğiniz ve mutlaka olması gereken bir ekipman, takribi satış fiyatı 20 lira civarı.
Bu en basit anlamda arıcılığa ilk adım atacağınız gerekli olan ekipmanlar diyebiliriz. Arılarınızı çoğaltınız artık sayısı 20 oldu, elli oldu işte o zaman bu ekipmanlara bir kaç ekleme daha yapmanız gerekecek. Kısaca bunları da belirtmek istersek:
- Bal sağma makinesi; şu anki piyasa fiyatı 4 çerçeveli olarak 500 lira civarında, ballarınızı bu makinede sağacaksınız.
- Bal sağım çadırı; bu çadırın içerisinde bal sağımını güvenli olarak yapacaksınız.
- Sır tarağı; bal depolanmış peteklerin yüzeylerinde ki sırları alacaksınız.
- Bir adette el fırçası ya da kuş tüyü, bununla petekleri kovandan alırken üzerinde ki arıları incitmeden kovana süpüreceksiniz.
Tabi ki tüm bunların yanında arıcılık belgesini de almanız lazım. Bir çok arıcıda bu belge olmasa da bence çok gerekli bir belge, nedir ne işe yarar nasıl alınır bu konuyu da ileri ki yazılarımda sizlerle paylaşacağım.
Yazılarınızı takip ediyorum ,özellikle yeni başlayanlara veya başlamaya niyet edenlerin aklındaki sorulara yuvarlak cevaplardan ziyade çok net cevaplar veriyorsunuz.İlginizden dolayı çok teşekkür ederim.Emeğinize yüreğinize sağlık bol ballı bir sezon geçirmeniz dileğiyle emeğinize yüreğinize sağlık.